Памук Погача
Домашно спремена погачка
Write a review
Print
Ingredients
  1. 240 милилитри топло пресно млеко
  2. 240милилитри топла вода
  3. 240 милилитри зејтин
  4. 5 лажици шеќер
  5. 1 лажица сол
  6. 20 грама квасец
  7. 840 грама брашно
  8. 1 жолчка за премачкување
Instructions
  1. Квасецот се растопува во дел од водата со две лажици шеќер.Во брашното се додава,солта,остатокот шеќер.Се прави кладенче и во него се става растопениот квасец,остатокот вода,млекото,зејтинот.
  2. Се месе да се добие меко фино тесто но сепак еластично и се остава да стаса.Се премесува и деле на топчиња кои се редат во тавата .
  3. Пред да се пече одозгора се премачкува со жолчка и се попрскува со сусам. Во загреана рерна се пече на 180 степени околу 30 минути.
  4. Добар апетит!
bilboard.mk http://bilboard.mk/
Квасецот се растопува во дел од водата со две лажици шеќер.Во брашното се додава,солта,остатокот шеќер.Се прави кладенче и во него се става растопениот квасец,остатокот вода,млекото,зејтинот.
Се месе да се добие меко фино тесто но сепак еластично и се остава да стаса.Се премесува и деле на топчиња кои се редат во тавата .
Пред да се пече одозгора се премачкува со жолчка и се попрскува со сусам. Во загреана рерна се пече на 180 степени околу 30 минути.
Добар апетит!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Free WP Themes. | Thanks to Best Free WordPress Themes, Find WordPress Themes Free and Free WP Themes
Pinterest
Email
Print
БИДИ ИГРАЧ, А НЕ ГЛЕДАЧ !
Visit Us On Facebook