Сарми од блитва
Serves 4
Write a review
Print
Prep Time
30 min
Prep Time
30 min
Ingredients
  1. 2 снопчиња блитва
  2. 300 г мелено месо
  3. 120 г маринирани печурки
  4. 1 морков
  5. 1 главица кромид
  6. 150 г ориз
  7. 100 мл Доматно пире
  8. малку сол, бибер.
Instructions
  1. Пропржете го кромидот заедно печурките,па додадете го ренданиот морков. Кога малку ќе се пропржи, додадете месото и допржете до крај. Ставете доматно пире,ориз , зачини и оставете го на оган уште 5 минути.
  2. Се става 1 литар вода да зоврие. Блитвата се мие, се цеди и се реди во подлабока здела. Со зовриената вода попарете ги листовите и оставете да постојат 10 до 15 минути. Потоа процедете ги и може да виткате сармички. Не мора да се стискаат бидејќи листовите се доста кревки.
  3. Наредете ги во плехче каде претходно се ставиле од доматното пире. Полијте ги со вода да ги покрие и ставете да се печат на 200 Ц .Одозгора прво покријте ги со хартија за печење за да не ви изгорат, а после 30 минути печење тргнете ја хартијата.
bilboard.mk http://bilboard.mk/
Пропржете го кромидот заедно печурките,па додадете го ренданиот морков. Кога малку ќе се пропржи, додадете месото и допржете до крај. Ставете доматно пире,ориз , зачини и оставете го на оган уште 5 минути.
Се става 1 литар вода да зоврие. Блитвата се мие, се цеди и се реди во подлабока здела. Со зовриената вода попарете ги листовите и оставете да постојат 10 до 15 минути. Потоа процедете ги и може да виткате сармички. Не мора да се стискаат бидејќи листовите се доста кревки.
Наредете ги во плехче каде претходно се ставиле од доматното пире. Полијте ги со вода да ги покрие и ставете да се печат на 200 Ц .Одозгора прво покријте ги со хартија за печење за да не ви изгорат, а после 30 минути печење тргнете ја хартијата..
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Free WP Themes. | Thanks to Best Free WordPress Themes, Find WordPress Themes Free and Free WP Themes
Pinterest
Email
Print
БИДИ ИГРАЧ, А НЕ ГЛЕДАЧ !
Visit Us On Facebook