Селски компир во рерна
Write a review
Print
Ingredients
  1. 1 кг. компири
  2. 3 лажици маслиново масло
  3. сол
  4. бибер
  5. 1/2 лимон
  6. 200 г. кисела павлака
  7. 1 лажичка мед
Instructions
  1. Загрејте ја рерната на 180 степени. Обложете ја тепсијата со хартија. Компирот измијте го и исушете. Ставете го во рерна и печете го околу 50 минути.
  2. За шмек исцедете го прво лимонот и измешајте го со кисела павлака, мед, сол и бибер по вкус.
  3. Кога ќе се олади, излупете ја кората само на врвот и внимателно со лажица направете дупка. Сипете сос во дупката и украсете со свеж магоднос. Сервирајте го топол.
Notes
  1. Компирот печен во рерна е највкусен, а сосот од павлака и лимон доаѓа како „шлаг на торта“.
bilboard.mk http://bilboard.mk/

Загрејте ја рерната на 180 степени. Обложете ја тепсијата со хартија. Компирот измијте го и исушете. Ставете го во рерна и печете го околу 50 минути.

За шмек исцедете го прво лимонот и измешајте го со кисела павлака, мед, сол и бибер по вкус.

Кога ќе се олади, излупете ја кората само на врвот и внимателно со лажица направете дупка. Сипете сос во дупката и украсете со свеж магоднос. Сервирајте го топол.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Free WP Themes. | Thanks to Best Free WordPress Themes, Find WordPress Themes Free and Free WP Themes
БИДИ ИГРАЧ, А НЕ ГЛЕДАЧ !
Visit Us On Facebook