fbpx

Див шпикуван зајак
Write a review
Print
Ingredients
 1. 1 див зајак
 2. 150 гр. сува сланина
 3. 100 гр. кромид
 4. 100 гр, моркови
 5. 1-2 дафинови листа
 6. 100 гр. керевис
 7. 2 лажици вински оцет
 8. 200 гр. масло
 9. црн пипер
 10. магданос
 11. сол
Instructions
 1. Пред приготвувањето дивиот зајак се става во раствор за отстранување на специфичниот див мирис. Растворот се приготвува на следниот начин: Се проврива во тенџере разен зеленчук и тоа керевис, кромид, пашканат, моркови, сите исечкани на тркалца, потоа дафинов лист, корен од магданос, црн пипер во зрно, сол, по вкус и една до две лажици вински оцет. Откако ќе проврие растворот се става да се олади, а потоа во него се става одраниот и исчистениот зајак. Сe остава да отстои 2-3 дена во овој раствор. Потоа зајакот се дејствува со разен зеленчук и тоа моркови, керевис, пашканат, кромид, 1-2 дафинови листа и малку вода. Пред да се дејствува зајакот се шпикува со сува сланина. При дејствувањето се додава вино и малку путер. На крајот се става во релна и се пече на 200-250 степени од прилика 1 час .
bilboard.mk https://bilboard.mk/
Пред приготвувањето дивиот зајак се става во раствор за отстранување на специфичниот див мирис. Растворот се приготвува на следниот начин: Се проврива во тенџере разен зеленчук и тоа керевис, кромид, пашканат, моркови, сите исечкани на тркалца, потоа дафинов лист, корен од магданос, црн пипер во зрно, сол, по вкус и една до две лажици вински оцет. Откако ќе проврие растворот се става да се олади, а потоа во него се става одраниот и исчистениот зајак. Сe остава да отстои 2-3 дена во овој раствор. Потоа зајакот се дејствува со разен зеленчук и тоа моркови, керевис, пашканат, кромид, 1-2 дафинови листа и малку вода. Пред да се дејствува зајакот се шпикува со сува сланина. При дејствувањето се додава вино и малку путер. На крајот се става во релна и се пече на 200-250 степени од прилика 1 час .
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Free WP Themes. | Thanks to Best Free WordPress Themes, Find WordPress Themes Free and Free WP Themes
ВАШЕТО ЗДРАВЈЕ Е НАША ГРИЖА!
Visit Us On Facebook