fbpx

Домашно приготвен див зајак
Write a review
Print
Намирници за подготовка на саламура
  1. 1 див зајак
  2. 500 гр. квалитетно бело вино
  3. 1л. вода
  4. 3 чешниња лук
  5. 1 главица кромид
  6. 2 ловорови листа
Намирници за подготовка на зајакот пред печење
  1. 5 чешниња лук
  2. 2 главици кромид
  3. 4 моркови
  4. 4 компира
  5. 500 гр. квалитетно бело вино
  6. 500 гр. вода
  7. 2 лимона
  8. 1 мало снопче магданос
  9. свежо цедено маслиново масло
  10. сол
  11. црн бибер
  12. 300 гр. сланина
Се става зајакот во преходно припреманата саламура и се остава да одстои цела вечер. Утре дента се вади, се мие и се брише со сува крпа. Потоа започнува да се полно по следниот редослед со
  1. 1 кг. печурки
  2. 2 главици кромид
  3. 5 чешниња лук
  4. 4 предходно исецкани моркови
  5. 4 исецкани компира
  6. Потоа целиот се мота со 300 гр. тенко сечена сланина, се додава 500 гр. вино и 500 гр. вода и така спреман се пече на 200 степена. После еден час се вади и се додаваат 2 лимона исцедени со магданос, маслимово масло, сол, црн бибер. Зајакот повторно се враќа во рерната и се пече додатно уште 2 часа .
Notes
  1. Се служи со квалитетно бело вино .
bilboard.mk https://bilboard.mk/
Се става зајакот во преходно припреманата саламура и се остава да одстои цела вечер. Утре дента се вади, се мие и се брише со сува крпа. Потоа започнува да се полно по следниот редослед со:
1 кг. печурки
2 главици кромид
5 чешниња лук
4 предходно исецкани моркови
4 исецкани компира
Потоа целиот се мота со 300 гр. тенко сечена сланина, се додава 500 гр. вино и 500 гр. вода и така спреман се пече на 200 степена. После еден час се вади и се додаваат 2 лимона исцедени со магданос, маслимово масло, сол, црн бибер. Зајакот повторно се враќа во рерната и се пече додатно уште 2 часа .
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Free WP Themes. | Thanks to Best Free WordPress Themes, Find WordPress Themes Free and Free WP Themes
ВАШЕТО ЗДРАВЈЕ Е НАША ГРИЖА!
Visit Us On Facebook