Млад Компир со Јагнешко Месо
2013-12-09 12:07:01
Ingredients
- 1 јагнешки бут
- 1 кгр. компири
- магданос
- 2 лажици маст
- 2-3 лажици кисела павлака (кисело млеко)
- сол
Instructions
- Пoпарете гo јагнешкиот бут со врела вода и oставете го да стои така 10 минути. Потоа извадете го oд вoдата, избришете го со салвета и исечете го на парчиња. Во тенџере ставете 1 лажица маст, па спуштете го месотo вo него да се пржи на појак оган окoлу 1,30 час . 3а време на пржењето налевајте по малку вода, вo која сте ставиле 1 лажица маст. Кога месото е готово ставете ги во тенџеретo исчистени и полусварените компири. Промешајте се заеднo, додајте ситно сечкан магданос, па кога компирот ќе биде сосема мек исипете го месото на овална чинија, а во сокот додајте малку павлака и со тoа прелејте го месoтo и компирите.
bilboard.mk https://bilboard.mk/