fbpx

Кифлички со кајмак
Write a review
Print
за тесто
  1. 150 мл млеко
  2. 150 мл јогурт
  3. 50 мл зејтин
  4. 1 лажиче шекер
  5. 2 лажичиња сол
  6. пола квасец
  7. 500 гр брашно
за фил
  1. 1 жолчка
  2. 100 гр маргарин
  3. 100 гр кајмак
  4. 1 лажица брашно
за премачкување
  1. 1 белка
Instructions
  1. Во млако млеко ставете го шеќерот, квасецот, малку брашно и оставете неколку минути да стаса. Во сад за месење ставете го јогуртот, зејтинот, солта и стасаниот квасец. Додајте брашно и замесете меко тесто кое нема да ви се лепи на рацете. Оставете го тестото убаво да стаса. Во сад за матење ставете ги состојките за филот и изматете со миксер.
  2. Стасаното тесто поделете го на два дела. Земете го едниот дел и на побрашнета површина расукајте кора да ви е дебела околу 0,5 цм. Премачкајте ја кората со филот и исечете ја на 12 триаголници, Потоа замоткајте ги кифличките. Повторете ја постапката и со другиот дел од тестото. Наредете ги кифличките во тавче за печење кое предходно сте го намачкале со малку маргарин. Секоја кифличка премачкајте ја со белка и оставете ги околу пола саат на топло. Печете во загреана рерна на 200 степени.
bilboard.mk https://bilboard.mk/
Во млако млеко ставете го шеќерот, квасецот, малку брашно и оставете неколку минути да стаса. Во сад за месење ставете го јогуртот, зејтинот, солта и стасаниот квасец. Додајте брашно и замесете меко тесто кое нема да ви се лепи на рацете. Оставете го тестото убаво да стаса. Во сад за матење ставете ги состојките за филот и изматете со миксер.
Стасаното тесто поделете го на два дела. Земете го едниот дел и на побрашнета површина расукајте кора да ви е дебела околу 0,5 цм. Премачкајте ја кората со филот и исечете ја на 12 триаголници, Потоа замоткајте ги кифличките. Повторете ја постапката и со другиот дел од тестото. Наредете ги кифличките во тавче за печење кое предходно сте го намачкале со малку маргарин. Секоја кифличка премачкајте ја со белка и оставете ги околу пола саат на топло. Печете во загреана рерна на 200 степени.
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Free WP Themes. | Thanks to Best Free WordPress Themes, Find WordPress Themes Free and Free WP Themes
ВАШЕТО ЗДРАВЈЕ Е НАША ГРИЖА!
Visit Us On Facebook