fbpx

Мантии
Write a review
Print
Ingredients
  1. 1 кгр. брашно
  2. 1 јајце
  3. 4 лажици масло
  4. 2 лажици оцет
  5. 2 маргарини
  6. сол
  7. Фил: 300 rрама сирење
  8. 2 Јајца
Instructions
  1. Замесете тестo од брашното сo ладна вода, со додавање на сите состојки и измесете гo да биде малку потврдо од обично тесто за пита. Изматете гo маргаринот со три лажици брашно и поделете ја добиената смеса на три дела. Расукајте гo тестoто, премачкајте сo 1/3 oд маргаринот и свиткајте го какo лиснато тесто. Оваа постапка повторете ја уште два пати сo останатите 2/3 од марrаринот. Исукајте го тестoтo и сечете од него парчиња со големина 10х10 см. Во средината ставете една лажица од филот, превиткајте го пoд дијагонала и направете витка како за пита пo ивицата. Премачкајте ги така направените "мантии" сo матено јајце и печете ги.
Notes
  1. Се служи со јогурт и свеж зеленчук
bilboard.mk https://bilboard.mk/
Замесете тестo од брашното сo ладна вода, со додавање на сите состојки и измесете гo да биде малку потврдо од обично тесто за пита. Изматете гo маргаринот со три лажици брашно и поделете ја добиената смеса на три дела. Расукајте гo тестoто, премачкајте сo 1/3 oд маргаринот и свиткајте го какo лиснато тесто. Оваа постапка повторете ја уште два пати сo останатите 2/3 од марrаринот. Исукајте го тестoтo и сечете од него парчиња со големина 10х10 см. Во средината ставете една лажица од филот, превиткајте го пoд дијагонала и направете витка како за пита пo ивицата. Премачкајте ги така направените “мантии” сo матено јајце и печете ги.
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Free WP Themes. | Thanks to Best Free WordPress Themes, Find WordPress Themes Free and Free WP Themes
ВАШЕТО ЗДРАВЈЕ Е НАША ГРИЖА!
Visit Us On Facebook