Похован кромид
2015-03-18 08:54:53
Serves 2
Ingredients
- 2 јајца
- 750 мл млеко
- 0,5 кафена лажичка сол
- Масло за пржење
- 375 мл пиво
- 240 гр брашно
- 3 глави кромид
Instructions
- Ги исипуваме брашното и солта во сад.
- Правиме дупка во средината каде го исипуваме пивото. Ги додаваме јајцата едно по едно.
- Мешаме бавно додека не се добие густа изедначена каша.
- Оставаме смесата да одстои најмалку 30 минути.
- Го лупиме кромидот и го сечеме на цели кругови со дебелина 1 см.
- Кромидот го посипуваме со млеко и оставаме да одстои 1 час.
- Во сад за пржење загреваме поголема количина масло.
- Ги цедиме парчињата кромид и ги потопуваме во кашата од пиво.
- Пржиме од двете страни околу 3 минути додека не добие златна боја.
- Пржениот кромид го поставуваме врз хартија за да се исцеди вишокот масло. Сервираме веднаш.
bilboard.mk https://bilboard.mk/