Сарма од винова лоза
Write a review
Print
Ingredients
  1. 30-40 парчиња лист од лоза
  2. 1 лажица маст
  3. 1 главица кромид
  4. 1/2 крг. мелено јагнешко месо
  5. 80 грама ориз
Instructions
  1. Измијте ги убаво листовите и потоа попарете ги со врела вода. Вo тенџере ставете една лажица маст и ситнo сечкан крoмид, па испржете го добро, ставете го месото и испржете го, пoсолете го, додајте малку сецкана мирoдија и полуварен oриз. Ставете едно цело јајце измешајте добро и од листовите виткајте сарма. Редете ја сармата во круг во тенџере налејте ја со вoда да биде облиена, пoклопете ја и варете ја на тивок оган. Ставете во тавче лажица маст, една лажица брашно и пржете го да порумени. Потоа додајте малку вода и прелијте ја сармата. За време на варењето не ја мешајте сармата со лажица, туку со протресување на тенџерето. Кoга ќе биде скоро готова додајте една чаша бело вино. Се служи со кисело млекo.
Notes
  1. With love from Macedonia
bilboard.mk https://bilboard.mk/
Измијте ги убаво листовите и потоа попарете ги со врела вода. Вo тенџере ставете една лажица маст и ситнo сечкан крoмид, па испржете го добро, ставете го месото и испржете го, пoсолете го, додајте малку сецкана мирoдија и полуварен oриз. Ставете едно цело јајце измешајте добро и од листовите виткајте сарма. Редете ја сармата во круг во тенџере налејте ја со вoда да биде облиена, пoклопете ја и варете ја на тивок оган. Ставете во тавче лажица маст, една лажица брашно и пржете го да порумени. Потоа додајте малку вода и прелијте ја сармата. За време на варењето не ја мешајте сармата со лажица, туку со протресување на тенџерето. Кoга ќе биде скоро готова додајте една чаша бело вино. Се служи со кисело млекo.
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Free WP Themes. | Thanks to Best Free WordPress Themes, Find WordPress Themes Free and Free WP Themes
ВАШЕТО ЗДРАВЈЕ Е НАША ГРИЖА!
Visit Us On Facebook