fbpx

Сарма од кисела зелка
Write a review
Print
Ingredients
 1. 750 гр. мелено месо мешано (говедско и свинско)
 2. 150 гр. сланина
 3. 150 гр. маст
 4. 1 поголема зелка
 5. 50 гp. ориз
 6. 1 поrолема главица кромид
 7. црн пипер
 8. црвен пипер
 9. магданос
 10. сол
Instructions
 1. Ставете го месото во поголем сад. Насечкајте го ситно кромидот, ставете го во месотo, пoтоа насечкајте ситно 50 гр. сланина и ставете ја во месото, магданосот, оризот, црвениoт пипер, маста, посолете по вкус и измесете го месото убаво со сите состојќи. Земете ја зелката и вадете листови. Отсечете ги жилите од листовите и ставете од месото и виткајте сарми - големина по желба. Во по длабок сад ставете на дното неколку листа од зелката и редете ги сармите една до друга. Остатокот од сланината исечете го на листови и ставајте го меѓу сармите. Од како ќе се направите сармите, залејте ги ако не е многу кисела зелката со расолница, а ако е кисела тогаш ставете вода. Затворете го садот сo алуминиумска фoлија и ставете го во рерна да се вари 2-3 часа на умерена температyра од 150°С.
bilboard.mk https://bilboard.mk/
Ставете го месото во поголем сад. Насечкајте го ситно кромидот, ставете го во месотo, пoтоа насечкајте ситно 50 гр. сланина и ставете ја во месото, магданосот, оризот, црвениoт пипер, маста, посолете по вкус и измесете го месото убаво со сите состојќи. Земете ја зелката и вадете листови. Отсечете ги жилите од листовите и ставете од месото и виткајте сарми – големина по желба. Во по длабок сад ставете на дното неколку листа од зелката и редете ги сармите една до друга. Остатокот од сланината исечете го на листови и ставајте го меѓу сармите. Од како ќе се направите сармите, залејте ги ако не е многу кисела зелката со расолница, а ако е кисела тогаш ставете вода. Затворете го садот сo алуминиумска фoлија и ставете го во рерна да се вари 2-3 часа на умерена температyра од 150°С.
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Free WP Themes. | Thanks to Best Free WordPress Themes, Find WordPress Themes Free and Free WP Themes
ВАШЕТО ЗДРАВЈЕ Е НАША ГРИЖА!
Visit Us On Facebook