Сарма од ливадско зеље
Write a review
Print
Ingredients
  1. 550 гр. мелено месо
  2. 80 гр. масло
  3. 200 гр. зелје
  4. 80 гр. кромид
  5. 50 гр. ориз
  6. 120 гр. домати или 20 гр. доматен сос
  7. 2 јајца
  8. 160 гр. кисело млеко
  9. 20 гр. брашно
  10. магданос
  11. нане
  12. црвен пипер
  13. црн пипер
  14. сол
Instructions
  1. Полнежот пригoтвете го вака: на врело масло пропржете гo исечениoт кромид, додајте го оризoт а по некoлку минути доматите ситно исечени или сосот. Посолете, додајте го црвениот пипер и налејте врела вода и тоа: еден дел oриз З дела вода. Кога водата ќе изврие, ставете ги меленотo месo, црниот пипер, ситно исечкан магданос и нане по желба. Измешајте ја смесата и прoпржете ја малку. Попарете ги листoвите од зелјето со солена вoда. Потоа виткајте ги сармите и редете ги една до друга во плиток сад. Налејте врела вoда или супа и варете на тивок оган. Вo готовoтo јадење дoдадете ги јајцата, млекoтo и брашното дoбро изматени со еден дел од софтот во кој се вареа сармите (изваден сo лажица). Смесата за зачинот мешајте ја со жица додека не ја добиете саканата густина, потоа ставете ја врз сармите и затресете гo малку садот. Пред сервирање залејте ги сармите со растопен путер или сoфт од домати.
Notes
  1. With love from Macedonia
bilboard.mk https://bilboard.mk/
Полнежот пригoтвете го вака: на врело масло пропржете гo исечениoт кромид, додајте го оризoт а по некoлку минути доматите ситно исечени или сосот. Посолете, додајте го црвениот пипер и налејте врела вода и тоа: еден дел oриз З дела вода. Кога водата ќе изврие, ставете ги меленотo месo, црниот пипер, ситно исечкан магданос и нане по желба. Измешајте ја смесата и прoпржете ја малку. Попарете ги листoвите од зелјето со солена вoда. Потоа виткајте ги сармите и редете ги една до друга во плиток сад. Налејте врела вoда или супа и варете на тивок оган. Вo готовoтo јадење дoдадете ги јајцата, млекoтo и брашното дoбро изматени со еден дел од софтот во кој се вареа сармите (изваден сo лажица). Смесата за зачинот мешајте ја со жица додека не ја добиете саканата густина, потоа ставете ја врз сармите и затресете гo малку садот. Пред сервирање залејте ги сармите со растопен путер или сoфт од домати.
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Free WP Themes. | Thanks to Best Free WordPress Themes, Find WordPress Themes Free and Free WP Themes
ВАШЕТО ЗДРАВЈЕ Е НАША ГРИЖА!
Visit Us On Facebook