fbpx

Телешка чорба
Write a review
Print
Ingredients
  1. 600 гр телешко месо
  2. 5 големи компири
  3. 2 главици кромид
  4. 2 големи рендани моркови
  5. 2 патлиџана (домати)
  6. 1 пиперка ситно сецкана
  7. 100-150 гр масло
  8. 1лажица црвен пипер
  9. 1 лажица мешан зачин
  10. 1 лажица пченкарно брашно и 100 гр вода да го разматиме брашното.
  11. 1/2 лажиче сол
Instructions
  1. Во загреано масло го пропржуваме ситно сецканото кромидче.
  2. Додаваме сол и пржиме уште малку. Солта го прави кромидчето како кристално и нему дава да прегори.
  3. Потоа го додаваме ренданиот морков, пиперката и ренданите патлиџани.
  4. Откако е убаво испржено и смесата изедначена, ги додаваме парченцата на коцки телешко месо.
  5. Тие ќе ја сменат бојата, ќе поруменат и кога се такви, ги додаваме и компирите.
  6. Пржиме се заедно.
  7. Додаваме зачини и на крајот црвениот пипер.
  8. Додаваме вода, колку да ги покрие компирите и месото.
  9. Оставаме да се вари на тивок оган.
  10. Јас ги варев малку подолго заради телешкото месо.
  11. ( Знам дека тоа потешко се вари )
  12. Го пробуваме при варењето и кога е веќе варено месото му додаваме разматено пченкарно брашно.
  13. ( 1 лажица пченкарно брашно ја матам со 100 гр вода)
  14. Полека истурам во чорбата и мешам со лажицата да не се згрутчува.
  15. Нека поврие уште 5-6 минути и готово е.
  16. ( Пченкарното брашно е убаво да се додава во чорбичките. Здраво е и оние кои имаат киселина после ручекот најдобро е да го конзумираат вака подготвено.
bilboard.mk https://bilboard.mk/
Во загреано масло го пропржуваме ситно сецканото кромидче.
Додаваме сол и пржиме уште малку. Солта го прави кромидчето како кристално и нему дава да прегори.
Потоа го додаваме ренданиот морков, пиперката и ренданите патлиџани.
Откако е убаво испржено и смесата изедначена, ги додаваме парченцата на коцки телешко месо.
Тие ќе ја сменат бојата, ќе поруменат и кога се такви, ги додаваме и компирите.
Пржиме се заедно.
Додаваме зачини и на крајот црвениот пипер.
Додаваме вода, колку да ги покрие компирите и месото.
Оставаме да се вари на тивок оган.
Јас ги варев малку подолго заради телешкото месо.
( Знам дека тоа потешко се вари )
Го пробуваме при варењето и кога е веќе варено месото му додаваме разматено пченкарно брашно.
( 1 лажица пченкарно брашно ја матам со 100 гр вода)
Полека истурам во чорбата и мешам со лажицата да не се згрутчува.
Нека поврие уште 5-6 минути и готово е.
( Пченкарното брашно е убаво да се додава во чорбичките. Здраво е и оние кои имаат киселина после ручекот најдобро е да го конзумираат вака подготвено.
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Free WP Themes. | Thanks to Best Free WordPress Themes, Find WordPress Themes Free and Free WP Themes
ВАШЕТО ЗДРАВЈЕ Е НАША ГРИЖА!
Visit Us On Facebook