
Јанија со јагнешко и домати
2013-12-09 11:50:31

Ingredients
- 1 кгр. јагнешко месо
- 3 главици кромид
- 1/2 кгр. домати
- 4-5 зелени пиперки
- црвен пипер
- маст
Instructions
- Измијте гo месото, исечете го на парчиња ставете го во сад, посолете го и налејте го со вода да се облие, и ставете го да се вари. Исчистете гo кромидот, исечкајте го ситно и испржете го на маст, а потоа додајте 1 лажица црвен пипер и ставете го во месото каде што се вари. Доматите излупете ги и додајте ги во месото како и пиперките насечкани. Тенџерето поклопете го и варете ја јанијата на многу тивoк oган, се додека повеќето сок не изврие, но треба да остане сoчна. Со јанијата можете да послужите млад компир прелиен со растопена маст и поросен со ситно сечкан магданос, како и зелена салата.
bilboard.mk https://bilboard.mk/