Пржени полжави
2013-12-08 15:00:09
Ingredients
- 30 полжави
- 2 главици кромид
- масло
- брашно
- црвен пипер
- оцет
- сол
Instructions
- 3а јадење се употребуваат затворени, големи лојзарски полжави на чија предна страна се наоѓа бела кожичка. Полжавите ставете ги во тенџере, налејте ги со вода и варете ги околу половина час. Кога полжавите ќе се сварат исцедете ја водата, извадете ја кожичката и извадете ги од кукичката со игла за плетење или со некоја жичка. Отсечете ги краевите (главите и опашките) измијте ги и ставете ги во оцет да стојат околу половина час. Во меѓувреме исечкајте го кромидот и пропржете го на масло, додајте малку брашно црвен пипер и уште малку пропржете. Додајте потоа вода, посолете по вкус, ставете ги полжавите и варете ги уште десетина минути.
bilboard.mk https://bilboard.mk/