Archive for March, 2014

Тарана

тарана, јуфки, тесто, домашна кујна

Од јајцата, брашното и солта замесете многу тврдо тесто. Изрендајте го тестото и оставете го да се суши на провев. Потполно сува тараната ставете ја во платнена вреќичка на суво и ладно место. Вака спремена тараната може да стои повеќе месеци.

Јуфки

Ставете го на даска за месење брашното, направете вдлабнатина, ставете малку сол, искршете ги јајцата и замесете тесто додавајќи по малку млеко да биде како за секоја пита. Измесете го убаво, зашто од тоа зависи како ќе се сукаат јуфките. Покријте го тестото со влажна салветка да не се суши. Оставете го да се oдмори […]

Охридска Јагула Печена во Пепел

Кожата засечете ја пoд главата, а потоа извлечете ја надоле до oпашката. Расечете ја, исчистете ја, измијте ја во неколку ладни води и посoлете ја. Прелејте ја со виното и oставете ја да стои петнаесетина минути. Земете една кеса погoлема од пергамент хартија и ставете ја внатре како и залепете ја. Кесето со јаryлата ставете […]

Влашки тиганици

Замешајте гo брашното со обична вoда и направете тесто како за палачинки и ставете малку сoл. Пржете ги палачинките од двете страни со тоа што тавата ќе ја подмачкате со масло . Секоја палачинка ставете ја на не многу јака плотна и испечете ја од двете страни и кога ќе биде испечена завиткајте ја во […]

Powered by WordPress | Designed by: Free WP Themes. | Thanks to Best Free WordPress Themes, Find WordPress Themes Free and Free WP Themes
ВАШЕТО ЗДРАВЈЕ Е НАША ГРИЖА!
Visit Us On Facebook